Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрала "Тракия" е вече цяла, открита бе последната отсечка за движение

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева прерязаха официално лентата на последния пътен участък от автомагистрала "Тракия". 40 години след започването на строителството, магистралата вече свързва София с Бургас.

Последният участък от "Тракия" до Карнобат беше официално отворен за движение. 40 години след започването на строителството, магистралата вече свързва София с Бургас.

Добре е когато държавата постига решителен напредък по проекти, които народът е посочил като важни и смислени и по които обществото е постигнало пълен консенсус. Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди прерязването на лентата:

Статистиката показва, че в първите 45 години от раждането на идеята за българските магистрали ние сме се движили със скорост от 9 км на година. Но за периода от 2009-а до 2014-а година българската държава ще построи, при различни правителства, 300 км. Това са вече 60 км на година.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева беше категорична, че правителството ще води последователна политика за изграждането на трасетата по направление на трансевропейските транспортни оси:

Последните 34 км от "Тракия", които откриваме, макар и едва 10% от общата дължина на магистралата, са наситени със символика. Това е така, защото те свързват вече изграденото и правят едно завършено цяло. Доказателство, че когато българите работим заедно за една обща цел, можем да постигнем мечтите си.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров увери, че качеството на изпълнение на пътната отсечка е много добро и не е правен никакъв компромис. Няма проблем автобусите от и към морето да пътуват по магистралата, а не през Петолъчката, но това е решение на превозваческите фирми, допълни Лазаров. Той увери, че ще бъде направена корекция в табелите по трасето. На пътен възел "Зимница" е посочено, че до Бургас са 97 км, а по изчисленията на самия шеф на Пътната агенция те са около 80 км. 

На поканата на официалното откриване да дойдат всички бивши министри на регионалното развитие от 70-те години насам се отзова единствено Евгений Бакърджиев.

До края на месеца ще бъде вероятно решен и проблемът с липсата на тоалетни в участъка от Нова Загора до Карнобат. Що се отнася до бензиностанциите по трасето, водещ там остава частният инвеститорски интерес, допълни Лазаров.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени