Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситнилски: Случващото се е опит да бъде обезглавена съдебната система

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет отложи за сряда решението си по последния скандал със специални разузнавателни средства, свързан с висши магистрати. В продължение на пет часа съдебните кадровици изслушваха прокурори, съдии и колегата си Камен Ситнилски за участие в разговор за това
как се получат постове в съдебната система. 

Анонимен имейл, изпратен от адрес "бойкоцветанов", обяви в края на юни, че Камен Ситнилски е силният човек в съдебната система и че е осигурил избирането си за член на ВСС чрез бъдещи обещания за високи постове. Съобщението дойде месеци след избора на съдебните кадровици от прокурорската квота и макар то да внушаваше съмнения за търговия с влияние по отношение на друг член на ВСС Румен Боев, ежедневните двучасови сутрешни протести поискаха оставката само на Ситнилски.

Днес героите в разговорите, все висши магистрати, дадоха обяснения за участието си в тях. Още преди това стана ясно, че този път подслушването им било съвършено законно, в рамките на досъдебни производства, на хартия срещу неизвестен извършител. А всъщност срещу бургаския апелативен прокурор Емил Христов и срещу хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев. Двамата не коментираха, че са били на контрола на службите и прокуратурата, но отрекоха да са лобирали за Ситнилски и Боев срещу кариерни бонуси.

Подкрепата си за първия Христов даде с обяснение, че е имал мандат от колегите си. Ванчев пък, който казва в СРС-то: "цял ден седим на маса и привикваме прокурори", обясни:

Нямало e нито един прокурор, който да е привикан, нямало е някой, който да му е оказвано каквото и да е давление или натиск за каквото и да било. Манипулации няма, изнудване няма, молби няма, обещания за нищо няма.

Че изборите за прокурори от съдебната квота са били без натиск, обяви в първия си коментар след избухването на скандала Камен Ситнилски, който видя в атаката срещу себе си:

Размахване на пръст на ВСС да стане по-послушен, да бъде в тон с нечии настроения отвън във връзка с предстоящи доста избори на административни ръководители, а може би едно цялостно дестабилизиране на ВСС.

Според Ситнилски изходът е анонимна анкета сред прокурорите, участвали в прокурорския избор миналата есен, и да се зададат няколко въпроса – някой манипулирал ли ви е, кой го е направил – Боев, Ситнилски или друг?

Ако колегите отговорят "да", да си заминаваме. Ако колегите отговорят "не", си продължаваме работата. Ако се докаже или колегите, които са ме предложили, кажат, че съм ги манипулирал, ще си тръгна. В противен случай – не, каза още Ситнилски.

Всички бяха крайно притеснени от изтичането на специални разузнавателни средства до медиите и недвусмислено признаха, че източникът трябва да се търси на две места - в службите или в прокуратурата.

Самият Камен Ситнилски подчерта, че трябва да се направи сериозен анализ на случващото се и да престане това изнудване със специалните разузнавателни средства.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна