Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виден ислямист беше осъден на доживотен затвор за военни престъпления в Бангладеш

Полицаи охраняват Международния наказателен трибунал за Бангладеш
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Военен съд в Бангладеш определи за виновен видния ислямист Гулам Азам по пет обвинения във военни престъпления по време на войната на Бангладеш за независимост от Пакистан през 1971-ва година, предаде Би Би Си. Той е осъден на доживотен затвор.

91-годишният Азам беше обвинен в организирането на групировки за извършването на масови убийства и изнасилвания, а също в конспирация, подбуждане, планиране, подпомагане и съучастие в извършването на геноцид. Обвиненията срещу него за престъпления срещу човечеството бяха над 60.

Азам отрича обвиненията, които, според поддръжниците му, са политически мотивирани. Преди обявяването на решението на съда привърженици на основната ислямистка партия в страната "Джамаат-е-Ислами", която Азам оглавяваше от 1969-а до 2000-та година, имаха сблъсъци с полицията.

Това е петото съдебно решение срещу настоящи или бивши лидери на партията. Предишните процеси също водеха до протести с прояви на насилие, припомня Би Би Си.

Международният наказателен трибунал в Бангладеш беше създаден през 2010-а година от настоящото правителство, което е оглавявано от партията "Лига Ауами". Целта му е да изправи на съд обвинените в съучастие на пакистанската армия при войната за независимост. Организации за защита на човешките права обаче посочват, че трибуналът не отговаря на международните стандарти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна