Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриването на българския Лувър се отлага за догодина

Откриването на Националния музеен комплекс в центъра на София, станал известен като българския Лувър, се отлага за догодина. Причината са неясноти, свързани с комплектоването на експозицията, влагата след строителните работи и други усложнения. Това съобщи министърът на културата Петър Стоянович

Министерството на културата ще положи всички усилия да предостави за ползване на обществото новия музей, но сроковете за неговото откриване се отдалечават във времето. Реалният срок за отварянето на тази Национална художествена галерия може да бъде около есента на 2014 година. И това е най-оптимистичния срок, измислен не от мен и нашия екип, а от всички специалисти, които работят комплексно по бъдещето на Национална художествена галерия.

Министърът на културата уточни, че в момента става дума не толкова за продължаване на проекта, а за неговото спасяване.

Този проект не прави чест на България и смятам, че тепърва това, което ни предстои заедно с експертния екип е не толкова да побутваме напред проекта Лувъра, а да спасим проекта Лувъра.

И още неясноти. Дългосрочен договор, подписан със заведение, което се помещава в южното крило на сградата, затруднява ремонта там. Влага, която нормално следва строителните работи, но за отлагането на която трябва да се изчака поне една година според експерти, за да може средата в музея да е безопасна за произведенията на изкуството. И още нещо. Липса на разчети за вътрешното оборудване на музея - постаменти за скулптурите, осветление, мебелировка. За това ще са необходими между 8 и 10 милиона лева, които не са предвидени в бюджета.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна