Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34-ти ден на антиправителствени протести в страната

Снимка: БГНЕС

За 34-ти пореден ден протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски отново блокираха движението пред Министерския съвет в София.

Недоволните граждани развяват български знамена и носят плакати "Още ли да чакаме - стига терор", "България сега вази гледа", "Нова конституция" и "Независима България над руските интереси, над олигархията". Няколко протестиращи раздават флаери, с които приканват утре в 8,30 часа сутринта да се окупира около парламента и тази окупация да бъде денонощна. Наблюдава се засилено полицейско присъствие и измежду участниците патрулират органи на реда с жилетки с надпис "Антиконфликт полиция".

В Пловдив протестиращите образуваха жива верига по главната улица, като донесоха всички лозунги и плакати, писани от началото на протеста досега. Има и нови по случай годишнината от рождението на Апостола на свободата - "Как да ви гледам, робски души" и "Левски, ти си нашето свещено знаме и днес в неравната битка за чиста и свята България".

Утре пловдивчани ще бъдат в София на общонационален антиправителствен митинг. Те се уговориха да се срещнат в 10.00 часа до фонтаните срещу президентството.

Пореден протест срещу правителството се проведе и във Варна. Хората се събраха пред сградата на община Варна, за да протестират срещу кабинета на Пламен Орешарски. Те блокираха за кратко кръстовището пред административната сграда. С викове "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци" гражданите спряха движението по бул. "Мария Луиза" и в двете посоки, пропускаха се само автобусите на градския транспорт. Обсъждаха и акцията утре, посветена на рождения ден на Апостола, когато ще направят шествие до паметника му в Алеята на възрожденците в Морската градина.

По публикацията работи: Андрей Борисов;Даниела Стойнова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени