Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия на ВСС внася дисциплинарни производства срещу Камен Ситнилски, Иван Ванчев и Емил Христов

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет ще предложи образуване на дисциплинарни производства срещу члена на Съвета Камен Ситнилски и още двама висши прокурори, участници в последния скандал със анонимни СРС-та.

Аргумент за вземането на решението е, че е нарушен Етичният кодекс. За Камен Ситнилски това означава, че ако бъде намерена вина и след заседанието на Етичната комисия, той може да бъде уволнен, защото това е единственото наказание, което Законът за съдебната власт предвижда като санкция за член на ВСС.

Що се отнася до останалите двама прокурори - окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, които също ще бъдат проверявани от дисциплинарни състави, за тях наказанието може да бъде и по-леко.

В последните СРС разговори става дума за избора на съдебни кадровици от прокурорската квота, коментира се подкрепа за Ситнилски и се прави внушение, че това е, защото той е силният човек в съдебната система и после може да върне жеста с подходящи административни назначения.

Етичната комисия откри нарушения на Етичния кодекс и реши да предложи Ситнилски, Иван Ванчев и Емил Христов на ВСС за образуване на дисциплинарни производства, което се очаква да стане следващия четвъртък.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени