Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция готви закон за строеж на площи за настаняване на роми и номади

Снимка: БГНЕС

Управляващите във Франция социалисти подготвят законопроект за строителството на законни площи за настаняване на роми и номади. Предвижда се ускоряване на процедурите по евакуиране на незаконните лагери.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс подкрепи законопроект за затягането на правилата за изграждане на законни ромски и номадски лагери и за премахването на незаконните. Проектът, изготвен от депутат от социалистите, предвижда спиране на финансирането на общинските служби, които не осигуряват такива пространства в общините си.

Според закон от 2000-та г. площи за т.нар. "пътуващи хора" трябва да бъдат изградени край всички населени места с над 5000 жители. Досега законът е спазен само наполовина.

Министърът подкрепи и предложенията за ускоряване на спешните евакуации на роми, които да могат да стават в срок от 24 часа, когато общината е осигурила законна площ наблизо. Същевременно Валс обвини депутата от десницата Кристиан Естрози, който тези дни публикува "наръчник за кметове" със съвети за решаване на проблемите с незаконните лагери - предложения, нарушаващи обществената свобода според министъра.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна