Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Писанчев беше избран за председател на ДАНС

Младен Червеняков е единственият гласувал "против" избирането на Владимир Писанчев.
Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха със 104 гласа "за" от 119 гласували Владимир Писанчев за председател на Държавната агенция за национална сигурност. Против гласува само 1, а 14 се въздържаха.

Парламентът започна работа с кворум от 122-ма народни представители. Депутатите трябваше да направят избора си вчера, но се оказа, че в деловодството на Народното събрание няма внесено предложение за избор на шеф на Агенцията. Около 11 часа в четвъртък беше внесено предложението на министър-председателя Пламен Орешарски - да бъде избран Владимир Писанчев, който досега бе временно изпълняващ длъжността. 

Писанчев от първите години на трудовия си стаж е работил в системата на МВР от инспектор, директор и след 2008-а г. е неизменно служител на ДАНС, където е заемал различни ръководни длъжности, заяви премиерът Пламен Орешарски при представянето на кандидатурата:

Изборът ми на вътрешен човек за системата, е мотивиран, до голяма степен, от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Всъщност, моето предложение в момента е в определена степен запазване на статуквото. Силно се надявам кандидатурата, която предлагам, да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. Най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която, в следващите месеци, видим подобряване на събираемостта на приходите. Ще наблюдавам лично дейността на председателя на ДАНС.

Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев обясни, че няма да подкрепи избора на Писанчев заради разработката "Галерия", при която бяха подслушвани журналисти и политици. Глупак е не този, който се спъва в камък, а този, който се спъва два пъти в един и същи камък. Силно се надявам, че ние няма да се спънем два пъти, заяви Кадиев и допълни:

Не съм убеден, че кандидатурата, която ни се предлага отговаря на етичните стандарти. Имам своите резерви в тази посока, не съм убеден в обратното. Беше казано, че ДАНС в миналото е изпълнявала политически поръчки. Който и да стане председател, силната ми надежда е, че политически поръчки, независимо срещу каква политическа партия няма да бъдат изпълнявани.

Парламентарната група на "Атака" също няма да подкрепи Писанчев и ще гласува "въздържал се", обяви от парламентарната трибуна депутатът Десислав Чуколов. Той заяви, че партията си запазва правото да подкрепя работата на ДАНС, но ще бъде коректив на Агенцията.  

Разберете, че хората имат очакване от вас. Няма сектор в България, където да няма корупция. Корупцията е пропита навсякъде. Давате ли си сметка какви очаквания има и към вас, и към нас като народни представители. Трябва да работим за това. Просто да покажем и да кажем "край".

ДПС ще подкрепи предложената кандидатура, каза Лютви Местан и посъветва:

Отправям призив към Вас. Така както ДАНС служи на всички български граждани без разлика на техния етнос и религия, нека всички български граждани, без разлика на своя етнос и религиозен произход, да могат да служат в ДАНС.

Много са предизвикателствата пред ДАНС, каза Сергей Станишев. Според него доскоро се е целяло ДАНС да бъде обезсилена, подчинена на двама души – министър-председателят и министърът на вътрешните работи. На това трябва да се сложи край, каза Станишев и добави: Агенцията трябва да бъде натоварена с повече отговорности. Именно по отношение на организираната престъпност и борбата с корупцията. Това остава приоритетна задача в този тежък икономически и политически момент за българската държава. И недоверието, и очакванията са високи. Има изключително остра необходимост ръководството на агенцията да покажат не само високи професионални качества, но и достатъчна воля, политическа, за реализация на тези пълномощия и тези отговорности, с които Държавната агенция е натоварена вече.

Основната заплаха за националната сигурност на страната е икономическата криза, каза пред депутатите Владимир Писанчев , затова работата на агенцията ще бъде насочена към икономическите престъпления, като ДДС измамите и данъчните измами, начина на усвояване на еврофондовете, контрабандата. Писанчев коментира, че след атентата в Сарафово тероризмът вече не е нещо, което касае някого другиго, а е реална заплаха за националната ни сигурност, затова трябва да има целенасочена организация за превенция и адекватни мерки на държавно ниво за неутрализиране на терористичната заплаха.

Важно е да се обърне внимание на координацията на службите в страната – и в тази връзка голяма роля ще има Съветът по национална сигурност към Министерски съвет. По отношение на трансграничната организирана престъпност е необходимо засилване на връзките между страните в региона. Особено внимание смятам да отделя на медийната политика. 99% от работата на Агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика.

Името на Владимир Писанчев се свързва и с разработката "Галерия" по времето на правителството на Станишев, което укри делото, когато стана ясно, че са били подслушвани политици и журналисти. В кулоарите на НС, Писанчев обясни, че нареждането е дошло от предишното ръководство:
 
Мисля, че документите са публикувани. Ясно е кой е подписал СРС-тата, какво има в това дело. Ясно е, че вече не сме слушали сто политици и сто журналисти, както се тиражираше. Това дело беше нецелесъобразно от гледна точка на това, че не трябваше да се слушат по този начин и тези хора.
 Всички хора, чиито имена са свързани с изтичането на информация по "Галерия" не са вече в службата, каза Писанчев.
 
Той заяви, че протестите пред НС нямат нищо общо с неговата кандидатура и заяви, че хората имат право на протест, но това не трябва да излиза от рамките на закона: Според мен хората, които са навън, протестират срещу нещо съвсем друго. 
 
Владимир Писанчев е роден през 1963-та г. в София. Магистър е от СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа в дирекция "Оперативно издирване" на МВР през 1992-ра г., а година по-късно е назначен в НС "Сигурност" – МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия. Започнал работа в ДАНС, той напуска по собствено желание през октомври 2008-а г., когато е директор на дирекция. През 2009-а г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012-а г. е определен за заместник-председател на Агенцията. За отлично изпълнение на професионалните си задължения Владимир Писанчев е награждаван многократно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна