Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Различни са водещите теми на днешните всекидневници. Три от тях отделят място за оставката на Искра Фидосова от парламента и ръководството на ГЕРБ. Стандарт пише "ГЕРБ духна Искра", Труд - "И.Ф. напуска политиката", 24 часа - "Искра Фидосова отказва да е депутат".

Сега съобщава, че има много събрани данни чрез шпионската интернет програма в сървъра на закритото Министерство на държавната администрация. Програмата е действала до преди година. Не е ясно кой и къде съхранява огромното количество информация. Заглавието на първа страница на Сега е "Големите партии си запазиха щедрите държавни субсидии", за намаление ще се мисли евентуално при приемане на бюджета за догодина.

Водещата тема на Преса -  "Празни ТИР-ове изнасят ДДС". Хитът на сезона е източване на хазната с ДДС с фиктивен внос от Гърция и Италия. Схемата се използва предимно за зърно, плодове и зеленчуци. Депутатът от левицата Георги Кадиев констатира в интервю за изданието, че и кабинетът, и парламентът са самоубийци.

Капитал дейли информира, че кандидат-купувачът на фонд "Доверие" настоява за дял в "Токуда банк". Става дума за една не много голяма руска финансова институция - "Инвестбанк".

Президентът с два мандата Георги Първанов прогнозира в пространно интервю за Труд, че коалиция ГЕРБ-БСП е невъзможна и дори би засилила напрежението. Според него подходът към протестиращите е само един - диалог.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която ще посети София в рамките на Европейската година на гражданите, уверява в интервю за 24 часа "Симпатиите ми са към българите, протестиращи срещу корупцията". "Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на провосъдната система...", казва още тя.

Новинар цитира британския Дейли мейл, където имало поместени и снимки как наши и румънски ромки ограбват туристи в Париж. Медиите във френската столица наричали една от схемите за кражба "българския номер". Ромите разсейвали набелязания турист когато теглел пари от банкомат, и крадяли изтеглената сума.

Проф. Михаил Константинов излага в Монитор гледната си точка за особеностите на машинното гласуване. Според него и при този вид гласуване основната опасност е вотът да е принуден, тоест да бъде купен.

Водещото заглавие в Земя е експресивно - "Наглост!"- с пояснение, че печалбата на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-про" у нас е 12 на сто, а в другите европейски страни - само 7 на сто. Въпреки това ЕРП-тата се оплакват, че търпят загуби.

Икономистът проф. Иван Ангелов аргументира в Дума актуализацията на бюджета, предприета от правителството. Един от основните мотиви е необходимостта държавата да се разплати с бизнеса, за да се предотврати фалитът на още фирми.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна