Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на Белгия Албер Втори абдикира

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обявената неотдавна абдикация на краля на Белгия Албер Втори вече е факт – преди минути монархът подписа акта за оттеглянето си, след около час предстои интронизацията на първородния му син принц Филип.

След 20 години на трона Албер Втори избра днешния национален празник, за да се оттгегли, а хиляди белгийци излязоха да изразят благодарност към 79-годишния монарх с възгласи „Да живее кралят”.

След традиционната за националния празник служба в централната катедрала на Брюксел Албер Втори, съпругата му и останалите членове на кралското семейство дълго разговаряха и се ръкуваха с хората, после кортежът се отправи към кралския дворец.

Там, преди минути, Албер Втори подписа и акта за абдикацията си. Той остава в историята с близостта си до хората и с уменията си да намира компромис между политиците в кризисни ситуации, които не са рядкост на фона на задълбочаващото се разделение между двете основни езикови общности.

Точно в този час белгийският престол е празен – след като старият крал вече се оттегли, а новият все още не е интронизиран. Очаква се това да стане след около час в сградата на парламента, където ще се закълне престолонаследникът Филип. Той е 53-годишен, завършил е кралското военно училище, после – Оксфорд и Станфорд, баща е на четири деца, и поне засега не е особено популярен сред белгийците – за разлика от очарователната си съпруга Матилд.

По публикацията работи: Диана Чепишеа - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна