Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК глоби с над 2 млн. лв. производители и дистрибутори на олио

Снимка: БГНЕС

Производители и дистрибутори на олио са извършили нарушения на правилата за конкуренцията. Антимонополната комисия е глобила 8 фирми с общо над 2 милиона лева заради забранени споразумения, с които пряко или косвено са определяни цени за препродажба.

Производството е образувано след секторен анализ на конкурентната среда на двата взаимосвързани пазара за производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио на националния пазар. Предмет на проучването е било поведението на предприятията при сключване на договорите за дистрибуция на едро между "Калиакра", "Бунге Зрт", "Бунге Румъния" и дистрибуторите им. Проучването е установило, че договорите между доставчиците и дистрибуторите са напълно еднакви по съдържание, същевременно включват механизъм за определяне от доставчиците на цени за препродажба.

Въведени са и стимули под формата на отстъпки за дистрибутора. При така въведения механизъм за определяне на цени се постига контрол при ценообразуването по цялата верига на реализация на продукта от ниво доставчик до крайния клиент. Непосредственият ефект от този механизъм е елиминиране на ценовата конкуренция между дистрибуторите и косвено повлиява в значителна степен на цената към потребителя, твърдят от антимонополната комисия.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна