Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството се събира на извънредно заседание за актуализация на държавния бюджет

Снимка: Архив

Правителството се събира на извънредно заседание в 13.00 часа днес. В дневния ред е включена само една точка - актуализация на държавния бюджет за тази година.

Намеренията на кабинета да актуализира Бюджет 2013 бяха обявени в началото на месеца. Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че се очертава неизпълнение между 1 и 2 милиарда лева от бюджета за тази година.

Финансовият министър Петър Чобанов изрази сериозни опасения за самото планиране на приходите и разходите в хазната и подчерта, че буферите са изчерпани. Министерствата и ведомствата поставят искания за допълнителни средства за над 500 млн лева. Кабинетът планира да разплати над 160 млн. лева дългове към бизнеса, както и за изпълнени поръчки към министерствата на отбраната, вътрешните работи и правосъдието. Предвидени са и допълнителни средства за министерството на здравеопазването и средства за земеделските производители, както и 40 млн. лева допълнително за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на работодателите годишната квота за ваучери за храна ще бъде увеличена с 40 млн. лева - от сегашните 160 млн. лева на 200 млн.

Актуализираните прогнози за 2013-а година предвиждат ръст на икономиката около 1 процент. Предлаганите промени ще увеличат бюджетния дефицит с над 493 млн. лева и в края на годината той ще бъде две на сто от БВП. Актуализацията на бюджета предвижда и поемане на нов дълг от 1 млрд. лева. Финансовият министър обясни, че правителството няма да похарчи тези пари в рамките на годината. Петър Чобанов посочи, че целта е да се избегне ситуация от пожарно вземане на дълг в първите месеци на 2014-а година.

Информация на Мира Стефанова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна