Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивиан Рединг към българските граждани: Вие сте отговорни за вашето правителство

Рединг: Партиите ви да създадат такава система, че гласът на народа да се чува
Снимка: БГНЕС

Вие, българите, сте отговорни за вашето правителство - това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг в отговор на участник в гражданския диалог, който заяви, че нямаме проблем с Европа, а със собственото си правителство. Призовавам политическите партии да създадат такава система, че гласът на хората да се чува, преди да се вземат важни решения, каза Рединг и добави:

Ами вижте, кой отговаря за вашето правителство, вие, вие, вие, българите. Управниците имате кампания, гласувате за парламент. Ако не, сменете си изборната система, но това е работа на България. Говорила съм с младежи вчера. Не само в тази зала тук са срещите ми с хората. И питам: "Кажете какво искате, защо протестирате?". И това, което те ми казаха, абсолютно съгласна съм с тях. Две неща ми казаха хората на улицата. Първо ми казаха: "Искаме нашият глас да се чува. И това навсякъде в Европа се чува. Искаме да се чува гласът на хората, а не да ни оставят в страни от събитията". Трябва да ви кажа, че в Европейския съюз, преди да се гласува закон, има публична консултация. Питаме хората какво смятат по този закон, по този регламент, искат ли да го приемаме, да не го ли приемаме ли, и в резултат на тяхното мнение ние променяме закона. Но в крайна сметка законът трябва да бъде гласуван от Европейския парламент. Така функционират институциите. Ако вие смятате, че вашият глас не се чува достатъчно във вашата държава, призовавам политическите ви партии да създадат такава система, че гласът на народа да се чува, преди да се вземе политическо решение. И това нещо трябва да се организира в самата България. Но всяка държава, всяка държава има нужда от силни институции и демокрацията има нужда от силни институции. Защо се боря за реформи с министрите и сегашния министър, и предишните министри, за силна съдебна система? Защото силната демокрация има нужда от стабилно, силно правосъдие. Защо се борим с корупцията и казваме, че не можем да изградим демокрация? Не можем, защото корупцията изяжда отвътре демокрацията. И това понякога звучи като лозунг. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове - или олигархия има, или демокрация. Двете в едно ги няма.

Еврокомисар Рединг каза още:

Не става дума за размера на вашата страна, а за това какви политици изпращате в Брюксел и дали те са посветени на делото. Вие имате много добра членка на ЕК, тя е великолепна - г-жа Георгиева. Така че направили сте добре като сте я пратили. Гласувате за своите парламентаристи, които представляват различни политически групи и които по дефиниция решават бъдещето и политиката на Европа от ваше име.

Една от причините, поради които не е премахнат мониторингът по темата правосъдие и вътрешен ред за България, е, за да може да се притиснат институциите да бъдат максимално прозрачни за хората.

Някои от въпросите към Рединг бяха как ще бъде променена системата, така че хората да имат пряк достъп до сезиране на съдилищата и най-вече на върховните съдилища в България, как ще се окаже въздействие за по-добра и обективна медийна среда в страната. Имаше и въпроси, свързани със съдбата на Гергана Червенкова, която е заплашена от екстрадиране в САЩ, и възможността на ЕК да се намеси в този казус.

На последния въпрос от анкетите, които се правеха на място, а именно "Смятате ли, че политиците трябва да общуват с гражданите?" – 80% отговориха с "Да".

При откриването на гражданския диалог в столицата президентът Росен Плевнелиев заяви:

2013-а година е годината на българското гражданско общество. Годината, в която българите излязоха, за да променят посоката, за да зададат дневния ред на институциите, на политиците. Няма нищо по-символично от това, когато България ври и кипи, когато гражданите са на улицата – няма нищо лошо в това, защото те искат, защото те имат мнение, защото те задават посоката. Точно тук, днес, с това най-високо представителство.

Основни теми на срещата са свободата на медиите, контролът на еврофондовете, липсата на перспективи за младите в България, исканията за оставка на правителството и протестите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна