Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи блокираха часове наред депутати и министри в парламента

Полицията направи неуспешен опит за евакуация от парламента с автобус
Снимка: БГНЕС

Министрите на финансите, икономиката и на социалната политика, както и членовете на трите комисии, които приеха актуализацията на бюджета в Народното събрание, бяха блокирани в сградата от протестиращите отвън. За 40-ия пореден протест хората избраха този ход, за да накарат депутатите вътре да чуят исканията им. По данни на НСО над 109 души - депутати, министри, журналисти, представители на синдикатите и работодателите, са останали принудително вътре.

В 22.00 часа служителите на МВР вплътниха кордона около служебния вход на Народното събрание и предприеха опит за извеждане на хора от сградата с автобус. Протестиращите обаче се вкупчиха около превозното средство и се породи напрежение между тях и органите на реда. Жандармеристи се движеха пеша около автобуса, чиито стъкла бяха спукани вероятно от хвърлени предмети, и се опитваха да проправят път между демонстрантите, употребявайки щитове. Някои от протестиращите седнаха на улицата и отказваха да се преместят, което принуди служителите на реда да ги вдигат насила.

15 минути преди 23.00 часа автобусът се върна обратно в зоната за сигурност между Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски", след като очевидно не успя да премине през протестиращите.

По-късно депутатът от БСП Антон Кутев призна, че е бил в автобуса и показа камък, хвърлен от протестиращите:

Тези, които летяха в автобуса, счупвайки стъклата. Това, според някои хора, са мирни протести, може би. И сега, моля коментаторите в телевизията, направете така, че да предавате нещата така, както се случват. Все повече и повече хора, казвате вие, се събират около Народното събрание. Вие, едва ли не, ги каните в момента да се събират. Те не се събират все повече и повече. Аз бях в този автобус. Около автобуса имаше около 2 хиляди души. Тези 2 хиляди души през цялото време се преместваха напред. Според мен полицията не направи това, което трябва, но аз не мога да давам акъл на полицаите. Моля обаче медиите да проявите съответната доза отговорност и да не правите драма от неща, каквито няма. Мен камък не ме е удрял. Пак си показвам камъка. Ще си го нося за спомен винаги. Това беше нещото, което се хвърляше по депутатите, по министрите по хората от полицията и там със сигурност ще има ранени, по-добре показвайте тях, а не нас.

След неуспешния опит за евакуация министърът на финансите Петър Чобанов коментира в кулоарите на парламента:

С какво правителството провокира тази вечер случващото се по начина, по който се случва навън? Казах ви - не коментирам ситуацията. Надявам се наистина да не са пострадали десетки граждани, както казвате. Искрено се надявам, тъй като не желая никой да страда в тази ситуация. Доколкото видях, полицията не употреби излишна сила, опитваше се по относително мирен начин просто да отстрани хората, които бяха на пътя ни, за съжаление не се получи.

Правителството си работи от първия ден и утре ще продължи да работи, добави Чобанов. 

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев подчерта, че полицаите не са стигали до грубост или използване на сила:

Искам да ви уверя, че Министерството на вътрешните работи разполага с достатъчно ресурс да гарантира сигурността на хората, които са в парламента. Единствената причина, за да не се предприемат действия по извеждането на всички хора, които са в парламента, е, че едно такова извеждане може да доведе до нараняване на хора.

Двама полицаи са откарани във Военномедицинската академия с линейки на Спешната помощ. Трима окървавени цивилни са превързани там, съобщи за Хоризонт д-р Георги Гелев, директор на Спешната помощ в София.

По-рано от страната на Народното събрание откъм храм-паметника "Александър Невски" хората бяха седнали на паважа точно до огражденията на разширената зона за сигурност, където се намира паркингът за депутатите. На улицата зад Светия синод стана сблъсък, тъй като от там вероятно са се опитали да минат депутати, но хората не са ги пуснали да излязат. Мъж, направил опит да спре служебен автомобил по време на протеста пред парламента, е бил отведен към Столичната дирекция на МВР. 

© Снимка: БГНЕС

Отсечката на бул. "Цар Освободител" от Ректората до ул. "Раковска" бе затворена, а движението по бул. "Васил Левски" не бе спряно. 

Още в началото на протеста демонстрантите поставиха пред централния вход на Народното събрание ковчег, а на маса бе поставено червено вино и бутилка с вода, които се използани за преливка при починали хора. Поставен бе белият роял пред паметника на "Цар Освободител" с надпис "Отсвирваме ви!". На черен плакат също пред официалния вход пишеше "40 дни смрад", а на фона на снимки пред сградата на парламента пише "Морга за политически трупове". Всичко това бе част от подготовката за символичното бдение на протестиращите.

За първи път от 40 дни тази вечер пред Министерския съвет нямаше блокада на жълтите павета. Около 18 часа протестът започна със скандирания "Мафия", "Червени боклуци", "За да има мир - БКП в Сибир". Хората се разделиха на две групи. Едната е в градинката между парламента и Софийския университет, а група младежи се отправиха към подстъпите, където влизат и излизат служебните автомобили на парламента, но такива там няма.

Обсъждането на актуализацията на бюджета в Народното събрание премина на фона на демонстрациите пред сградата на парламента. Тази вечер протестиращите срещу правителството и управляващите се събраха по-рано от обичайното именно за да изразят несъгласието си с предложената актуализация и да подкрепят заявеното от еврокомисар Вивиан Рединг.

По публикацията работиха: Добромир Видев, Цветeлина Стоянова, Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени