Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се създаде нов ред за съхраняване на полетната информация

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Информацията за полетите на военно-възушните сили, както и за пътуващите, ще се съхранява по нов начин. Това обяви командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов на заседание на временната парламентарна анкетна комисия, която разглежда дейността на Авиоотряд 28.

Въпреки че беше поканен, бившият министър на отбраната Аню Ангелов не се яви на изслушване в парламента. 

Вместо бившия военен министър Аню Ангелов на заседанието се яви шефът на военно-въздушните сили Константин Попов, а началникът на авиобаза "Безмер" полковник Димитър Данев съобщи, че в документите бившият премиер Бойко Борисов се е водел като пасажер 004. Ген. Попов увери, че военно-въздушните сили и щабът полагат усилия да се изясни цялата ситуация, назначени са и вътрешни комисии.

Ще бъде създаден и нов ред за съхраняване на полетната информация. С моя заповед от утре ще бъде създаден ред за осигуряването на такава информация като съхранението й.

На днешното заседание на комисията нейният председател Венцислав Лаков разкри, че за полетите на властта са поръчвани доста екстри. И даде пример с полети от София до Варна и Бургас. Кетърингът за този полет е на стойност 311 лева, на борда са Симеон Дянков, Бойко Борисов предвожда групата, Нона Караджова и петима охрана. Като за този полет са поръчани, цитирам: ядки бадем суров 200 г., ядки бадем печен 500 г., лешник печен 550 г. Общо 1250 грама ядки са изхрупани по време на полета до Варна и Бургас."

Такава е била и ситуацията на 7-и март 2011-а година, когато от София за Сараево лети министърът на външните работи Николай Младенов. И на 9-и ноември същата година с полет от София до Дамаск и Сана. Асортиментът се увеличава с 20 шишета уиски.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна