Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от заболяванията при децата в Троян са свързани с проблеми на дихателната система

Снимка: Община Ловеч

Една трета от заболяванията при децата в Троян са свързани с проблеми на дихателната система.

Дихателни проблеми имат 37% от всички заболели, показва анализ за здравословното състояние на децата и учениците за миналата учебна година, изготвен по изискване на МЗ.

Според специалистите в Троян тревожен е фактът, че много деца на възраст от 3 до 7 години са с язва на дванадесетопръстника. В тази ситуация се правят срещи с родителите, за да се изясни социално-битовата среда, в която растат децата, има ли недохранване и фамилна обремененост.

Според Валентина Даскалова, главен експерт "Социална и здравна политика" в Община Троян, тези заболявания не са тенденция:

Това се обяснява с епидемичната обстановка през зимните месеци, през време на учебната година и категорично смятам, че не е информация, която може да бъде основа за притеснение. Вероятно има някакви проблеми, в смисъл че има някаква завишена заболяемост този сезон, но смятаме, че трябва да предприемем някакви стъпки за подобряване на профилактичната дейност, за осигуряване на условия за по-добър здравословен начин на живот на децата и учениците чрез зелени училища, чрез разходки в планината, повече спорт.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна