Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Извеждането на депутатите с автобуса беше грешка

Цацаров: Ако тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров възрази срещу снощното решение депутатите, които с часове бяха "заложници" в сградата на парламента, да бъдат изведени с автобус. Според обвинител номер едно това с основание е провокирало протестиращите и така се е стигнало до ескалация на напрежението. Цацаров направи уговорката, че не е специалист по полицейска тактика, но му се струвало, че решението с автобуса е било грешка.

Имаше опити мирния протест, защото на този протест можем да видим хора, които първо упражняват познати на всички нам професии, второ изглеждат съвсем не настроени враждебно, трето са излезли вече поредна вечер, за да кажат това, което мислят или поне да го покажат. Но сред тях имаше и хора, които определено не се вписваха във формата на гражданския протест и целяха провокации и насилие на всяка цена - нещо, което само по себе си да опорочи мирния протест и едва ли не да го покаже в една агресивна светлина. На МВР е поставена задача да идентифицира тези хора. Такива доклади, които да дават точна идентификация, до момента нямаме.

Не желая да изглеждам като специалист по полицейска тактика, това е нещо, което човек трябва да е компетентен, за да разговаря за това, но решението за извеждане с този голям бял автобус не бе най-правилното тактическо решение. Не ме разбирайте грешно – не одобрявам окупацията на парламента, но начинът, по който бе направен опит те да бъдат изведени, не само с въпросните транспортни средства, но и с опита за пробиване на коридор, не ми изглежда най-добрият от тактическа гледна точка. Самият аз поставих задача, за да ми бъде ясно кой е заповядал точно този вид операция.

Цацаров оцени високо поведението на полицията извън снощните ексцесии: Не можем да обвиняваме определени грешки в тактиката им снощи в общия тон на коректност на МВР.

Цацаров заяви, че не знае дали снощната промяна в профила на протеста е предварителен сценарий, но призна, че случилото се изглежда добре подготвено:

Протестът сам по себе си не може да бъде опорочаван, защото вътре е имало хора, които са се стремяли на всяка цена да предизвикат агресия - това е недопустимо. Ако това го направим - това означава да кажем, че правим един опит едва ли не да отречем целия протест, ето ги агресори, хора, които нападат, хвърлят камъни и т.н. - не това е обликът на протеста. Обликът на протеста е на нормален протестиращ гражданин.

Той за пореден път заяви, че разбира исканията на протестиращите, но призна, че са се появили хора, които се опитали да компрометират тези искания.

Оценката на главния прокурор за събитията от снощи е известна предварителна подготовка както да бъде компрометиран мирния досега протест, така и да се хвърли сянка върху коректността, досега, на полицията. Цацаров е поставил като задача на вътрешния министър да бъдат идентифицирани хората, които снощи видяхме в телевизионните кадри да рушат и да провокират полицаите. От думите на главния прокурор стана ясно, че 40 дни след началото на протестите, въпреки съмненията за платени протестиращи и провокатори, между другото изговорени от вътрешния министър Цветлин Йовчев, от МВР към прокуратурата не е постъпил нито един сигнал.

Сотир Цацаров абсолютно категорично застана зад действията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и отхвърли обвиненията към нея, че толерира незаконни блокади и спирания на движенията. С уговорката, че не е чел сигнала срещу нея, който вчера внесе партия "Атака", той заяви:

Който е писал сигнала, вероятно е наблюдавал и собственото си поведение, за да го отрази по някакъв начин в сигнала. Аз призовавам хората, които са написали този сигнал, до известна степен да се вгледат и в собственото си поведение. Не намирам някакви проблеми в поведението на кмета на столицата и не го казвам, защото трябва да оправдая Йорданка Фандъкова. Къде ги виждаме тези проблеми - в това, че някой е направил нещо и след това го е отразил в сигнал срещу друг? 

С уговорката, че това е коментарът на гражданина Сотир Цацаров, главният прокурор заяви за изхода от кризата:

Диалог между протестиращите и онези, срещу които те протестират. Исканията на протестиращите трябва да бъдат чути, но и да се има предвид, че избори сега означава да бъде повторено политическото съотношение, т.е. след изборите улицата отново да е пълна с хора.

На 41-вия ден от антиправителствените протести главният прокурор обяви, че има проблем:

Двама души, които протестират, са друго мнение. 20 души са силно изразено друго мнение. 2000 души, дори и 10 000 души в определен момент, това е проблем вътре в самото общество.

Цацаров напомни, че хората на улицата са симптом за проблем, който управляващите не могат да се правят, че не съществува. Той коментира: Ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, но съвсем обосновано протестиращи.

Всичко това главният прокурор коментира на фона на традиционния протест пред ВСС всяка сутрин от 8 до 10 часа и под освиркванията на протестиращите. 

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени