Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България може" проведе дискусия за това дали трябва да има предсрочни избори сега

Снимка: БГНЕС
Дискусия "Трябва ли да има предсрочни избори сега?" се проведе от новата интернет платформа "България може", чийто създател е Саша Безуханова - експерт в областта на информационните и комуникационни технологии. Мненията се обединиха за това, че предсрочни избори трябва да има, но се разделиха за това кога трябва да се проведат.

Саша Безуханова представи официално функционирането на интернет платформата "България може". Дебатът се излъчваше онлайн на платформата. Тезата за избори през май заедно с изборите за евродепутати защити депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него е грешка провеждането на избори сега:

Пределно ясно е, че нито има обществено настроение в тази посока, нито има чисто математически достатъчен брой гласове, нито има време да се появят нови политически субекти, може би вместо "Атака" ще влезе Националният фронт за спасение на България, може би вместо БСП в следващата коалиция ще бъде ГЕРБ и какво от това. Когато около парламента, който в крайна сметка е еманация на някаква институция, и се хвърлят камъни и плочки, това не е добре за България.

Избори веднага се налагат от нелегитимността на това правителство и на парламента и това е ключът към намирането на изход от сегашната ситуация. Този контрааргумент посочи Христо Христев, преподавател по европейско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ние сме свидетели и ние търпим управление, което страда от тежка демократична нелегитимност. Аз съм скептик до колко е възможно в ръцете на това мнозинство да бъдат осъществени някакви качествени изменения в изборното законодателство, в медийното законодателство или да бъде направено адекватно програмиране на всичките оперативни програми за България. Според мен просто агонията ще продължи още месеци наред.

Саша Безуханова при представяне на платформата "България може" отрече тя да е политически проект, а подчерта, че тя е отворен форум за коментари и идеи. Тя каза обаче, че може да изиграе роля за появата на ново лидерство.
По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна