Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Вестниците обширно отразяват 12-часовата блокада на парламента в 40-ия ден на протести срещу кабинета "Орешарски", при която се стигна до сблъсъци между жандармерия и демонстранти. "Улицата не иска да преговаря, БСП и ДПС не дават властта", пише на първа страница вестник Преса.

"Успяхме да се измъкнем от този ад", казва в интервю за изданието социалният министър Хасан Адемов по повод напрегнатата нощ, при която 109 души - депутати и журналисти останаха в парламента под натиска на протестиращите.

Според него е било грешка насроченото заседание на бюджетната комисия по предложение на партия ГЕРБ за 17 часа, което е формален повод за обсадата на Народното събрание от страна на демонстрантите и им е дало възможност да се организират и да изпълнят предварително подготвен, според него, сценарий.

Дума излиза с водещо заглавие - "Опитаха нов 10 януари", а вестник Земя акцентира върху щетите по време на демонстрацията, които възлизат на 30 хиляди лева, и изказването на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че след 22 часа законът не позволява митинги.

Стандарт съобщава, че днес се готви втори рунд блокада на парламента при приемането на актуализацията на бюджета.

"Това управление е обречено", казва в интервю за вестник Сега експертът по национална сигурност Николай Слатински. "Ако с назначението на Делян Пеевски властта се простреля в крака, с насилието срещу протестиращите се нацели в слабините", коментира професорът.

Пред Труд политологът Иван Кръстев заявява, че партиите веднага трябва да се договорят за провеждането на предсрочни избори. По думите му Реформаторският блок, обединение на десни извънпарламентарни партии, е естественото политическо представителство на протеста. Въпросът според него е дали блокът иска да участва в управление на страната или иска да е опозиция на всяко правитество.

Пред вестник 24 часа председателят на Българската асоциация за устойчива енергия Даниела Стоичкова споделя опасението си от допускане на картел в горския сектор. "Елиминирайки конкуренцията на пазара за технологична дървесина държавата губи 100 милиона лева приходи в бюджета годишно", подчертава Стоичкова.

Капитал дейли отбелязва в статия, че страната ни остава слабо позната за инвеститорите по света. Привлечените инвестиции се увеличават, но са нужни усилия за привличането на бизнес, допълва изданието.

Пред Новинар главният архитект на София Петър Диков казва, че на мястото на стадион "Юнак" може да се изгради Летен театър и уверява, че редица знакови места в столицата ще бъдат преобразени.

Вестниците днес акцентират и върху раждането на кралското бебе Джордж Александър Луис, което вчера щастливата кралска двойка Уилям и Кейт показаха за първи път пред медиите.

По публикацията работи: Петър Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна