Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"До пет месеца започва дело срещу двамата атентатори от Бургас", чиито снимки и имена бяха разпространени вчера от МВР, съобщава 24 Часа. "Ако не ги хванат" Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан "ще бъдат съдени задочно", пояснява изданието. "Ключово" доказателство на следователите ще бъде радиостанция, намерена сред вещите на двамата. Тя, наред с паричните преводи, ги свързвала с военното крило на групировката "Хизбула", твърдят източници на вестника.

Темата за атентаторите е водеща и в Преса. Хасан и Фара били "издадени" от принтер в бейрутски университет, където били отпечатани фалшивите им шофьорски книжки, разкрива вестникът.

"Продължавам да твърдя, че решението, което взехме, беше правилно с оглед на анализа на информацията, с която разполагахме към този момент". Това заявява главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред 24 Часа за опита на полицията да изведе депутатите от Народното събрание с автобус през множеството протестиращи във вторник вечерта. Лазаров отказва да се ангажира с "конкретни имена, групи и структури", провокирали насилието, преди да има "факти и доказателства, преминали през съответната съдебна фаза".

"На втория ден след сблъсъците между полиция и протестиращи и в първия парламентарен работен ден на ГЕРБ основни фактори в държавата заговориха за нужда от диалог и съгласие", пише Труд, цитирайки премиера Орешарски и лидерите на БСП и ДПС. Вестникът помества и интервю с евродепутата Ивайло Калфин, който е против съвместно управление на БСП и ГЕРБ, но предлага договаряне между двете партии "за един мандат за следващите няколко месеца".

Преса помества призива за диалог с недоволните на друг представител на левицата - депутата Кирил Добрев.

"Всички заговориха за диалог и избори. Основното притеснение на лидерите на статуквото е постоянен протест", пише Капитал Daily.

В интервю за Монитор, социологът Юрий Асланов предупреждава: "Предсрочен вот сега ще доведе до влошаване на икономиката".

"Стъкмистика беляза дебатите за бюджета", пише Труд. Гласуването на актуализацията в парламента вчера се превърна в "канонада от спекулации с числа от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС", отбелязва вестникът.

"Кабинетът си остави 286 милиона резерв", пише Стандарт.

"Ресорните министерства ... не предоставиха достатъчно информация, с която да оправдаят допълнителните разходи на кабинета", отбелязва Капитал Daily. Според вестника, не е уточнено къде ще отиде разликата между 72 милиона, определени за Военно-медицинската академия, тютюнопроизводителите и други конкретни нужди, и общо 160-те милиона, заделени заради просрочия на държавата.

"Искането на синдикатите и ГЕРБ за заделянето на допълнителен финансов ресурс от 150 милиона лева за социални мерки ... засега няма шанс", пише вестник Сега.

"Бюджет 2 ще тласка икономиката напред. Актуализацията му ще превърне държавата в партньор на бизнеса", смята Преса. Експертът Бисер Манолов обаче предупреждава, че повишената доходност и слабият интерес на последния аукцион на държавни ценни книжа трябва да бъдат "сигнална лампичка" за министерството на финансите, което планира да поднови "земеделските" облигации от 800 милиона лева през август.

 

 

По публикацията работи: Добрин Йотов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна