Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Севернокипърската турска република се провеждат предсрочни парламентарни избори

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес в окупираната част на Кипър – в т. нар. "Севернокипърска турска република", се провеждат предсрочни парламентарни избори. Изборният ден започна в 8,00 ч. и продължава до 18,00 ч. За първи път в центъра на предизборната битка между партиите се постави не решаването на Кипърския въпрос и повторното обединяване на разделената страна, а икономическите проблеми.

За 50 места в парламента на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република се състезават 250 кандидати от 5 политически партии и 7 независими кандидати. Своя глас за тях могат да дадат малко над 173 000 избиратели.

До предсрочните парламентарни избори се стигна, след като 8 депутати от управляващата Партия на националното единство напуснаха групата и след като вътрешнопартийна опозиция с подкрепата на трите опозиционни партии предизвика на 5-и юни вот на недоверие към правителството. На следващия ден т. нар. "министър-председател" Ирсен Кючук подаде оставка.

Прогнозите на социолози и наблюдатели са, че най-много гласове ще спечели опозиционната лявоцентристка Републиканска турска партия, следвана от дясната Партия на националното единство. Третата политическа сила - Демократическата партия на Сердар Денкташ, ще удвои гласовете си и ще вземе около 20% от вота.

За първи път в предизборната кампания политиците заложиха на дебат не по Кипърския въпрос и евентуалното обединяване на разделената страна, а на икономическите проблеми. Т. нар. "Севернокипърска турска република" изпитва сериозни икономически трудности, а гласоподавателите изразяват разочарованието си от неспособността на местните политици да се изправят срещу плановете на Турция да наложи тотален контрол върху финансите на самообявилата се държава. Анкара вече заяви основното си изискване към всеки, който спечели изборите – а то е да се придържа към протокола, подписан между двете страни, по който се осъществява финансирането на окупираната територия на Кипър.

Безпокойство беше изразено и от нарастващия брой на турските граждани, които се заселват на острова и получават "гражданство" от отцепилия се режим в северната част. Само за четири години броят на избирателите се е увеличил с 10 000 души, а през последната седмица преди изборите 300 заселници са получили т. нар. "гражданство". Целта е да се увеличи подкрепата за партията на Ирсен Кючук. Незаконните заселници са един от ключовите проблеми в преговорите досега между двете общности на острова за решаването на Кипърския въпрос.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна