Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без инциденти премина 44-та вечер на протести срещу кабинета "Орешарски"

Снимка: Борис Димитров

За 44-та поредна вечер, протестиращите срещу управлението на правителството на Пламен Орешарски се събраха в центъра на София. От площад "Независимост" те тръгнаха в шествие, което премина без инциденти.

Шествието премина през моста "Чавдар" за пръв път от началото на недоволството, тъй като протестиращите искаха да минат край жилището на вътрешния министър Цветлин Йовчев, живеещ в уличка преди моста. Полицията обаче беше преградила пресечката с автомобили и мотори.

Нов момент имаше и в протеста в Пловдив. Там недоволните се обявиха и срещу възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Креман Данева.

Шествие нямаше и това се случи за първи път от момента, в който много пловдивчани приеха като свои граждански ангажимент да скандират по улиците на града "Оставка". Протестиращите скандираха и пред общината. Те пуснаха във фонтана до общината балони със снимките на Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Мая Манолова, Ахмед Доган и Волен Сидеров, уточнявайки, че така им пожелават приятна почивка. След това започна и концертът на известния китарист Огнян Видев като поздрав към Пловдив и протестиращите.

И във Варна излезлите на протест се обявиха срещу възобновяване на проекта Белене, предаде кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова.

Отново пред общината се събраха протестиращите във Варна. Те искат оставката на правителството. Обсъждат това, че искат управляващите да рестартират проекта Белене, което е недопустимо и ще доведе България в още по-голяма финансова криза. Протестиращите казват, че Избирателният кодекс може да се промени много бързо без да се свиква ВНС и че ако сега управляващите заявят точна дата за предсрочни парламентарни избори, хората ще се успокоят и ще се проберат, а НС ще успее да изработи Избирателния кодекс само за около един-два месеца.

Подкрепящите кабинета ще връчат на премиера Пламен Орешарски в сряда повече от 200 хиляди подписа в защита на правителството, стана ясно на поредния контрапротест пред НДК в столицата.

Подкрепящите правителството столичани от вчера нямат право да използват мегафони и силна музика, заради оплакване от съседното кафене, каза Минко Минков:

Виждате ли го този ресторант. Това са 10-15 маси. Пускат една жалба и веднага ни се забранява като ни се дава само подписки и вече имаме акт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна