Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите горещини в Германия продължават вече втора седмица

Снимка: Архив

В Германия днес е най-горещият ден от началото на лятото. В източната и южната част на страната температурите достигнаха 38 градуса. На някои места жегите са съпроводени с летни бури и силни градушки.

Докато поради жегата футболната среща между отборите на Хале и Хановер-96 беше отложена, в провинция Долна Саксония падна незапомнена градушка с големина колкото топки за тенис, която нанесе значителни повреди на покриви на къщи и паркираните на улиците автомобили. Съобщава се дори и за много ранени от градушката граждани, които са потърсили лекарска помощ.

Големите горещини в Германия продължават вече втора седмица. Това е необичайно за тукашния климат. Днес всички рекорди бяха счупени като живакът на термометъра се приближи плътно до 40 градусовата граница. Лекарите предупредиха възрастните хора и хронично болните да останат по възможност по домовете си.

Поради започването на сезона на отпуските и началото на училищната ваканция в редица провинции автомобилният трафик е силно увеличен и по някои аутобани са образувани километрични задръствания. Коли на пътната полиция и германския автомобилен клуб раздават вода и разхладителни напитки на блокираните от задръстванията, особено на аутобан № 7 от Хамбург за Мюнхен и № 1 от Хамбург за Берлин.

От горещините страдат и животните в зоопарковете. Служителите в Хамбургската и Лайпцигската зоологическа градина намират елегантно решение на проблема, давайки на животните храна, примесена с натрошен на ситно лед. 

По публикацията работи: Татяна Минчева - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна