Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ поканиха Израел и палестинците да подновят преговорите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израелските и палестинските преговарящи са поканени да възобновят мирните преговори във Вашингтон утре и във вторник, съобщава Ройтерс. Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас и с израелския премиер Бенямин Нетаняху и лично е отправил покана да изпратят висшите си преговорни екипи във Вашингтон, за да възобновят официално преките преговори за окончателен статут, съобщиха от Държавния департамент.

Според съветник на палестинския президен преговорите се очаква да започнат утре. По думите му целта на първата среща ще е да се разработи процедурен работен план за двете страни, който да им позволи да напреднат в преговорите през идните месеци.

Работата на палестинската делегация ще се ръководи от главния преговарящ по въпросите на мира Саеб Еракат и висшия функционер на движението "Фатах" Мохамед Штайя.

По думите на представител на правителството на еврейската държава израелските преговарящи е трябвало да отлетят за Вашингтон късно снощи. Кабинетът на Нетаняху вчера разчисти пътя за възобновяване на преговорите, като одобри освобождаването на 104 палестински затворници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна