Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на миньори с министър Стойнев и Мая Манолова

Снимка: БГНЕС

Необявена извънредна среща на миньорските синдикати се проведе в Министерството на икономиката и енергетиката. На нея присъстваха енергийният министър Драгомир Стойнев и заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тревогите на синдикалистите за съдбата на закритите рудници в резултат на новия ценови модел са причина те да се срещнат с министъра.

Манолова уточни, че урежда срещата в качеството си на депутат от Кюстендилска област заради притесненията на миньорите и енергетиците от намалените производствени квоти на ТЕЦ "Бобов дол": 

Всичко, което може да бъде направено, така че разбирате, да не влияе и на цената на електрическата енергия, която касае пък милиони други български граждани. Дотук официалната информация беше за около триста души, които ще бъдат съкратени общо от ТЕЦ-а и от мината. Ситуацията с триста и няколко души освободени работници е една, а заплахата в резултат на вчерашното решение за по-драстични съкращения е съвсем друга.

Синдикалният лидер на въгледобивния бранш в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов заяви, че може в резултат на новия ценови модел в Западна България да се затворят всички рудници с изключение на част от мини "Перник" и откритият добив в "Бобов дол". Това ще доведе до загубата на над 3500 работни места в региона.
Ние го видяхме, че е факт, затова този факт, който беше на публичното обсъждане и нашите възражения сме ги казали, но те въобще не са взети предвид. Индикацията ни е достатъчна

На въпрос, че е предвидено и повишаване на цената и е включено в микса той отговори: На мен ми казват, че е предвидено, ама къде, кога и как, никой не го казва. Обещания. Не ни казва каква цена. Питахме го, не каза. Каза, аз съм обещал, септември месец, ама кой септември месец, как ще стане, не знаем.

По публикацията работи: О.Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна