Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Президентско вето върху бюджета би било прецедент

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета, това ще бъде прецедент за последните 23 години:

Първо се надявам това да не се случи, защото би било прецедент от гледна точка на конституционните пълномощия на президента и неговата роля в обществения и политически живот в страната. Досега за 23 години българска демокрация, съвременна, не е имало президент, който да налага вето върху бюджет или актуализация на бюджета, защото това пряко засяга пълномощията на правителството и политиката на правителството и на Народното събрание. Това не е конституционен въпрос, това е въпрос на политика, на приоритети, бюджетни баланси, бих бил много изненадан.

Актуализацията на бюджета до края на годината мина на второ четене в ресорната комисия на парламента. Тя предвижда емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв. за социални плащания и разплащане с бизнеса.

Председателят на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова заяви, че БСП ще настоява по време на актуализацията на бюджета на второ четене в пленарната зала да се гласува увеличение на минималната работна заплата на 350 лева от 1 -ви октомври. Тя обяви основните искания на левицата:

160 милиона за разплащане с бизнеса и социалният пакет, 40 милиона лева за хората с увреждания, 40 милиона лева за ваучери за храна. Днес на второ четене в бюджетна комисия беше прието предложението за увеличаване на парите на децата с увреждания - от 189 на 217 лева. Това увеличение ще засегне 22 хиляди дечица с увреждания. Очакваме до края на годината да бъдат освободени 32 158 лица. Ще настояваме правителството още сега да предприеме мерки да се избегне това увеличение на безработицата с осем милиона лева, които да бъдат взети от резерва за непредвидени и неотложни нужди в размер на 286 милиона.

По публикацията работи: Л.Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна