Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатите по актуализацията на бюджета за 2013-а година ще продължат утре

Снимка: БГНЕС

Народното събрание  ще продължи утре дебатите по второто четене на актуализацията на бюджета.

Със силни критики от страна на ГЕРБ протече днешното обсъждане. ГЕРБ обявиха връщането си в зала и по точката за актуализацията с намерението да прокарат свои идеи за промяната, но основното, което се чу от предишните управляващи, е защо не се предвижда ръст в приходите. Отговорът на този въпрос даде Сергей Станишев:

Най-силната част в приходите на бюджета е първото полугодие. И след като има такова забавяне за първото полугодие, няма как да се навакса целият този размер за оставащите 5 месеца. Би трябвало на базата на лошото изпълнение от предишното правителство на приходната част и приходните агенции да се поиска намаляване от 2 милиарда и половина, но не се прави. Правителството налага много тежък план в резултат и на сериозни промени, реорганизации, намалява тази дупка като прогноза на половин милиард. Значи 500 милиона трябва да бъдат наваксани.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че вината за лошата събираемост са предсрочните избори:

Когато февруари месец вие казвахте незабавни избори, ние ви предупреждавахме, че това е тежък проблем в последствие за икономиката и финансите. Вие го казвате сега същото, че ако има предсрочни избори, това ще фалира икономиката, ще създаде тежки проблеми. Когато вкарваме държавата в криза, тези, които я вкарват, да знаят, че след това трябва да си оправят бакиите. Вие докарахте предсрочните избори, активно г-н Станишев всеки ден казваше: "Ние сме зад протестиращите, зад всеки протест, да падат". Сега казвате: "Ама не са събрани приходите". Няма да ги съберете и до края на годината.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев предупреди, че има сериозен проблем с изпълнението на приходите и този проблем е заради обективни обстоятелства:

Обяснете кой е този, който може на полугодието събрани 400 милиона, на второто полугодие да събере още 1,4 млрд. Това е абсолютно невъзможно, ето ви я първата обективна причина, че е невъзможно да не се направи актуализация на бюджета. И ние тук трябваше да се консолидираме върху това - да сбъркаш прогнозата за един бюджет, няма нищо страшно в това, но да говорим сега тука глупости и отвън да стоят едни хора, макроикономисти, шефове на макроикономически асоциации и да ни говорят, че нямало никаква причина да бъде актуализиран бюджета, това просто е невярно, опасно и подклажда напрежения, които не са в полза нито на парламента, нито на българското общество, нито на икономиката, нито на публичните финанси.

Лидерът на ДПС Лютви Местан за евентуално вето на президента, което може да бъде наложено върху актуализацията на бюджета:

Ако наистина възнамерява да наложи вето върху закона, нека вникне в дебатите и още веднъж да премисли това свое намерение, защото никак не е случаен фактът, че по отношение единствено на закона за държавния бюджет, дори законодателният орган е лишен от право на инициатива. Това е изключитена територия на изпълнителната власт. И никога не е било друг орган на държавната власт да се намесва в тази изключителна територия на компетенция на изпълнителната власт, защото бюджетът представя в концентриран вид цялата политика на един кабинет.


 

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени