Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата: Няма стратегия за жп сектора

Снимка: БГНЕС

Няма стратегическа визия за железопътния сектор у нас, показва одит на Сметната палата за периода от 1-ви януари 2011-а до 30-и септември 2012-а г. Според доклада старите вагони не отговарят на стандартите за качество за пътнически превоз. Одитът на "Холдинг БДЖ" беше възложен от 41-вото Народно събрание.

Преструктурирането на дружеството е забавено и все още не е приключило, което, според констатациите на Сметната палата, може да не осигури безопасен, точен и надежден жп транспорт. През периода на одита не е осигурено мостово финансиране до 140 милиона лева заем от Българската банка за развитие.

БДЖ "Пътнически превози" има несъбрани вземания от дружеството "Товарни превози" в размер на 21 милиона лева, които оказват пряко влияние върху финансовото му състояние. Също така дружеството не изпълнява в срок задълженията, които са свързани с осигуряване и повишаване на качеството на превозите.

Към датата на приключване на одита холдингът и дъщерните дружества не са оздравени финансово. Сметната палата е дала 10 препоръки на управителите на БДЖ "Пътнически превози" за подобряване на дейността.

Освен на председателя на Народното събрание, одитният доклад е изпратен и на министъра на транспорта, на ресорната комисия в парламента и на изпълнителния директор на БДЖ.

По публикацията работи: Добрина Карамболова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени