Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън получи предложения за строг имиграционен контрол

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британски "мозъчен тръст" представи на премиера Дейвид Камерън радикални предложения за затягане на имиграционния контрол за страните от Европейския съюз, включително отказ на социални помощи за първите две години пребиваване във Великобритания.

Лявоориентираният мозъчен тръст "Демос", правейки преглед на отношенията на Великобритания с Европейския съюз, отчита, че страната преживява най-голямото движение на хора в мирно време, като от 2004-а година насам на Острова са пристигнали повече от 1 милион и половина имигранти.

"Демос" смята, че на отрицателните последствия от това явление не се отделя необходимото внимание. По данни на вътрешното министерство пропорцията на източноевропейските работници е 10 пъти е по-голяма, отколкото преди 10 години и очакваният наплив от българи и румънци от началото на следващата година тревожи мнозина.

Директорът на "мозъчния тръст" предлага Великобритания да се съюзи със страни като Дания, Германия, Холандия и Швеция, за да осигури по-надеждна защита на местните работници.

Според "Демос" страни - членки с вътрешен домашен продукт под 75% от средния за ЕС, сред които е и България, не трябва да получават право да се присъединяват към свободния пазар на труда. Така ще бъде спрян износът на безработица, твърдят от тръста.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна