Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи в подкрепа на Орешарски се събраха пред Административния съд

Снимка: БГНЕС

Тридесетина души - представители на групата, която подкрепя кабинета "Орешарски", протестираха пред сградата на Софийския административен съд. Причината е забавеното, според тях, произнасяне на съда по жалбата на съветниците от БСП в Общинския съвет срещу отказа да се насрочи референдум "за" или "против" развалянето на концесията със "Софийска вода".

Жалбата в съда е внесена от депутата от БСП и бивш общински съветник Борис Цветков. Той представлява общо 16-те общинари, обжалвали решението на СОС да отхвърли насрочването на референдум "за" или "против" развалянето на концесията със "Софийска вода". Изтекъл е едномесечният препоръчителен срок за произнасяне на съда, поясни той.

Днес е 1-ви август. Ако до днес не е излязло това решение, те излизат във ваканция, което ще се окаже, че 20-те дена закъснение, т.е. вече 60-и ден, който не излиза решението, ще прераснат в още 30, най-малко. Това според нас, за съжаление, може да се обясни с две причини - или натиск от "Софийска вода", или натиск политически от самата администрация на Столичен общински съвет, защото ние в това дело сме гражданите срещу СОС. Нямаме друго обяснение - защо елементарно от правна гледна точка дело, решено на 14-и юни, вече сме 1-ви август, няма никакво решение.

Цветков смята, че Софийският общински съвет е отхвърлил необосновано провеждането на референдума и решението по закон трябва да бъде мотивирано.

Гражданите смятат, че концесията трябва да бъде развалена, а аргументите им - преди 10 години цената на един кубик е била 35 ст., сега гони 2 лева, а концесионерът смятал през следващите години да увеличава с още до 60% тази цена. В същото време загубите по тръбите от 60% били намалели за това десетилетие едва с 3%, казват протестиращите.

По-късно привържениците на кабинета "Орешарски" ще проведат традиционната си акция пред НДК.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна