Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФ "Земеделие" иска да компенсира производители на картофи, пострадали от сушата

Снимка: БГНЕС

Държавен фонд "Земеделие" ще търси резерви, за да компенсира производителите на картофи в областите Благоевград, Перник и Смолян, които пострадаха от сушата миналата година. Това стана ясно на извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните. За тази година във Фонда няма предвидени държавни средства по схемата за компенсиране на загубите на проидводителите на картофи при суша, а секторът се нуждае от близо два и половина милиона лева, за да покрие загубите си.

В момента в земеделското министерство се изготвя схема на финансово подпомагане на производителите на картофи чрез минимални помощи от типа де минимис. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов отчете, че до края на годината останалият ресурс, който може да се плаща по схемата за минимална помощ де минимис е в размер на малко над 1 милион лева. От тях трябва да се заделят около 150 хиляди лева за случаи на обезщетение при болести по животните и останалият ресурс може да се разпредели до края на годината.

От Националната асоциация на картофопроизводителите споделиха, че в началото на годината са им обещали помощи за покриване на щетите от сушата, а се оказва, че такива не са предвидени.

Знаете ли, уважаеми дами и господа, какво значи в Смолянска област да подадеш на този стопанин 500 или хиляда лева. Докато ние сме с техника, докато ние сме с машините, те са там още с мотиките. Поне за тях да бяха снизходителни тогава, господа. Ние сме в златната световна кошница заедно с житата на най-необходимите продукти. Но някой знае ли го това. И къде ще бъдем ние оттук нататък, каза председателят на асоциацията Венцислав Каймакамов

Разчитам на тези 900 хиляди, като те няма да са достатъчни за нашата схема де минимис, подчерта Радостина Тодорова, член на управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Колкото и минимални да бъдат, парите да се разпределят между всички земеделски производители, а не да се дава само на един производствен сектор, контрира депутатът Добрин Данев, член на земеделската комисия.

Да се подходи с еднакъв аршин към всички и колкото и малка сумата да бъде, това ще покаже, че ние мислим за всички производители, каза Данев.

През септември ще стане ясно как ще бъде разпределен ресурсът за подпомагане на земеделските производители.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна