Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон представиха първия в света бургер, отгледан от стволови клетки

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Лондон за пръв път в историята беше изпечено и сервирано парче месо, изцяло създадено от стволови клетки, предаде Би Би Си. Парчето говеждо месо е с тегло 141 грама и е отгледано в университета на град Маастрихт в Холандия от професор Марк Пост. 

Днес ще представим първия хамбургер, отгледан в лаборатория от стволови клетки. Правим го, защото животновъдството и производството на месо са вредни за околната среда, а и в крайна сметка не отговарят на търсенето по света, и разбира се не е добре, защото умират животни.

Изкуственият бургер, оценяван на 250 хиляди британски лири, беше сготвен от майстор готвача Ричард МакГоуън и дегустиран от кулинарните критици Хани Рьоцлър и Джош Шонуолд. И двамата дегустатори са категорични, че изкуствената храна има консистенцията на месо, но вкусът е различен.

Ястието е създадено от 3000 пласта стволови клетки на говеждо месо. За да се придаде на стека обичайния вид на месо, той е бил оцветен с хранителни бои и са му добавени овкусители.

В сравнение с обичайното производство на месо, отглежданото в лаборатория е двойно по-енергийно ефективно, произвежда едва 4 процента парникови газове и му е нужен само 1% от площта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени