Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметровите шофьори против ежегодните психотестове

Снимка: БГНЕС

Браншови организации готвят през септември протести срещу новите правила за психотестовете, на които трябва да се подлагат превозвачите. За това съобщи в Пловдив председателят на Националната асоциация за защита на превозвачите Георги Ряпов.

Таксиметровите шофьори в Пловдив са против да се явяват всяка година на психотестове, не са съгласни и с идеята да подновяват удостоверенията си за превозвачи на три години.

По думите на Георги Ряпов шофьорите недоволстват срещу ежегодното явяване на психотестове, защото това ще ги натовари финансово.

Досега беше така: при започване на работа, при искане на удостоверение за такси водачът отива и се явява на психотест. Ние не сме против това нещо. Ние сме против всяка година да се провежда този психотест. Не може един човек, работил с години, нямащ нарушение, нито е бил пиян, нито е извършил някакво нарушение по тежко ПТП и така нататък да бъде подлаган всяка година на такъв психотест, защо? Защото целта е да се събират пари, единствено и само това.

Според Георги Ряпов е безсмислено също превозвачите да полагат изпити на три години. Браншовата организация, която оглавява, се обявява и срещу пределната възраст от 10 години за таксиметровите автомобили.

Не може 30-40-годишни автобуси да возят по 50 пътници, а за нас да има подобни ограничения, подчерта превозвачът като допълни, че критерият трябва да е техническата изправност, удостоверена с преглед. Ако исканията на таксиметровите шофьори не срещнат разбиране от институциите, следващия месец те се готвят да излязат на протест.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор.на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени