Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва петдневен фестивал на любителите на пивото

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Кипър отпускарското настроение се лее като… бира. Така поне казват за започващия на острова днес петдневен фестивал на любителите на пивото. Друг атрактивен фестивал ще отведе гостите си далеч назад във времето, в Медната епоха.

Два атрактивни фестивала канят днес в Кипър многобройните туристи и гости на острова, а и живеещите тук, за повечето от които започна месецът на отпуските. На източното и западното крайбрежие на острова ги очаква вълнуваща екскурзия в историята, много музика и танци, забавления и бира.

Два дни продължава Осмият ежегоден фестивал на известното село Кисонерга на западното крайбрежие на Кипър, който предлага уникално съчетание на история и забавления. Освен с красивия си плаж и банановите си градини, селото е прочуто и с един от най-древните исторически обекти на острова – разкритото при археологически разкопки селище от халколита, датирано около 3900 г. пр.н.е. Безплатно посещение в него, като екскурзовод ще бъде преподавател по археология от Университета в Манчестър, е една от атракциите, която фестивалът предлага на своите гости днес. Те ще могат да посетят и работилница за изработване на керамични изделия, както и специалната изложба на керамика, произведения на тъкачеството, картини на местни художници и различни предмети и сувенири, изработени от децата в селото. На място по стара рецепта ще се приготвя селски хляб и други традиционни кипърски деликатеси. Програмата включва още кипърски и гръцки народни танци, жива музика, концерти.

Под лозунга “Агия Напа празнува със студена бира” на противополжния край на острова, на източното крайбрежие, днес започва първият Фестивал на любителите на бирата, който ще продължи до 11-и август. На пристанището в известното курортно градче Агия Напа любителите на пивото ще могат да опитат и да се насладят на много марки бира от целия свят. За доброто настроение ще се грижат известни музиканти, групи и изпълнители от Кипър и Гърция.

Днес купонът в Агия Напа, известен като столица на младежкия туризъм на острова, се допълва и от ежегодния Младежки фестивал на курорта.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна