Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще обяви дали ще наложи вето на актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на пресконференция решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година.

Президентското вето е почти сигурно, след като в специално съобщение преди два дни държавният глава изрази резерви към някои от приетите поправки. За тях беше информиран и министърът на финансите Петър Чобанов, който в понеделник в продължение на два часа запозна Росен Плевнелиев с аргументите на правителството за актуализацията на бюджета. Чобанов информира президента, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лева.

Според Плевнелиев обаче не трябва да се правят опити поемането на 1 млрд. лева нов дълг да се оправдава с нуждите на социално слабите българите. Президентът подкрепя всички мерки за подпомагане на социално слабите, както и предвидените в актуализацията на бюджета 40 млн. лева. допълнително за най-уязвимите групи. Според държавния глава обаче тези средства са 4% от предвидения нов дълг и е логично да се постави въпроса за какво са останалите 96%.

Позицията на президента е, че получаването на допълнителни средства за семействата с деца с увреждания от 1-ви август не е свързано с евентуално вето. Според него странно звучи и аргументът, че евентуално вето ще стане причина държавата да не се издължи на бизнеса.

От финансовото министерство излязоха с официално становище, че актуализацията на бюджета е наложителна, че не нарушава Конституцията и ще е прецедент, ако бъде наложено вето с чисто политически мотиви.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че дори президентът да наложи вето, ваканцията на Народното събрание няма да бъде прекратена.

Позицията на лидера на БСП Сергей Станишев е, че евентуално вето ще означава намеса в работата на правителството.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени