Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Няма да позволим фалит на мините в страната

Снимка: БГНЕС

От септември цената на въглищата ще се вдигне, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Необходимо е през месец септември да се вдигне цената на въглищата, тъй като в продължение на три години и половина тя не само че не бе вдигната, ами бе и намалена. Моето мнение е, че може би е водена политика за фалит на мините, но така или иначе сега вече има нова политика и то да се стабилизира системата. В частните дружества собствениците сами преценяват каква политика ще водят, а що се отнася до протестите в Бобовдол, квотата не е променена от миналата година за ТЕЦ Бобовдол, така че нищо не е налагало освен някакво вътрешно преструктуриране и по някаква вътрешна политика на самия собственик, която да води до съкращение. Аз доколкото знам там се съкращават хора, които са в пенсионна възраст. Важното е, че ангажимента, който държавата поема за изкупуване от ТЕЦ Бобовдол ще бъде спазен.
В предаването „Нашият ден“ на програмата „Христо Ботев“ на БНР Драгомир Стойнев увери, че няма да се позволи фалит на мините в страната.

Следващата стъпка в ергетиката е да се преструктурират неизгодните за държавата дългосрочни договори в сектора, каза още икономическият министър.

Преди това в интервю за Нова телевизия Стойнев увери, че няма да има съкращения в мини "Марица-изток". Той изтъкна, че цената на въглищата ще бъде увеличена през септември и миньорите ще получават редовно заплатите си.

Изявлението на министъра дойде ден, след като синдикатите предупредиха, че заради новия модел на ценообразуване на електроенергията 3500 миньори от цялата страна са с предизвестия за уволнение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна