Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция празнува мюсюлманския празник Рамазан Байрам

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С традиционна молитва, наречена намаз, която се отслужи тази сутрин в около 70 хиляди джамии, в Турция започна празникът Рамазан Байрам. С него се отбелязва и краят на едномесечния пост, наречен оруч. Той е единият от двата най-големи празника на милиони мюсюлмани по света.

В празничния намаз тази сутрин участват само мъже. След като завърши ритуалната молитва, започват поздравленията в семействата, между близките, младите целуват ръка на възрастните, за гощавка се поднасят сладки неща, поради което празникът се нарича още Шекер Байрам.

Лидерите на политическите партии по традиция също участват в ритуалния намаз. Турският президент Абдуллах Гюл в посланието си по случай празника акцентира на протестите за парка "Гези" и заяви, че те са нанесли вреда на имиджа на Турция. А премиерът Реджеп Тийп Ердоган призова турския народ към единство и сплотеност.

Започна и ваканцията за Рамазан Байрама, която ще продължи до неделя. Учрежденията, банките, дипломатическите представителства на Турция в чужбина ще бъдат затворени.

Движението по мостовете над Босфора и магистралите през дните на празника ще бъде безплатно. Градският транспорт в Истанбул, пътническите кораби, фериботите ще превозват с 50 на сто намаление.

Една голяма част от населението на Истанбул се изнесе от града. Някои заминаха по родните места, а други на почивка.

Много български турци отпътуваха за България, за да прекарат там празника с близките си. Поради големия наплив автобусните фирми пуснаха допълнителни рейсове за България.

Около 10 процента от турците ще прекарат ваканцията в чужбина. Най-предпочитаните през тази година дестинации са Гърция, Македония, Хърватска, Испания.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна