Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 50-60 симпатизанти на правителството са пред фонтана на президентството

Снимка: БГНЕС

Около 50-60 души, които подкрепят правителството и се обявяват срещу президента, са пред фонтана пред президентството. Като свободно организирани граждани се представиха хората, дошли тук да изразят недоволството си от президента Плевнелиев. Според тях той е не обединител, а разединител на нацията и с частичното си вето върху актуализацията на бюджета оставя без пари майките и пенсионерите. Продължават и традиционните подписки на контрапротеста. В Министерски съвет гражданите вече са внесли, по техните изчисления, около 327 000 подписа в защита на кабинета, а, по думите им, са събрали съгласието на още около 12 000 души, че правителството трябва да продължи да работи. Контрапротестиращите обясниха, че около 50 000 граждани от цялата страна искат оставката на президента Росен Плевнелиев.

Пред президентството е спокойно. Гражданите са сложили маса с няколко стола, където всеки, който желае, може да се включи в подписката. Те са разпънали и плакат, на който пише: "Г-н президент, не се страхувайте, гражданите не хапят". Те подчертаха, че тази вечер контрапротест на тяхното традиционно място пред пилоните на НДК няма да има, но уточниха, че протестът им продължава утре в Нова Загора.

По-късно днес премиерът Пламен Орешарски и заместникът му Цветлин Йовчев ще се срещнат в Министерския съвет с представители на протестиращите граждани. Срещата е обяснена като част от ангажимента на министър-председателя за размяна на мнения с граждани.

В същото време продължава походът на протестиращата срещу кабинета група "Орешарски марш". Нейната крайна цел е резиденция "Евксиноград".

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна