Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обмисля законови мерки срещу Испания заради Гибралтар

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания сериозно обмисля да предприеме законови стъпки срещу Испания заради допълнителните проверки по границата на Гибралтар, които причиняват големи забавяния, съобщи говорител на британския премиер Дейвид Камерън. Според Лондон допълнителните проверки от испанска страна са "политически мотивирани и напълно неоснователни".

От своя страна Испания заяви, че няма да отстъпи за въвеждането на по-строг контрол, съобщи говорител на испанското външно министерство. "Контролът не е право, а задължение, " се казва в изявлението на Мадрид.

По-рано беше съобщено, че 10 британски военни кораба са се насочили към Гибралтар. Част от корабите ще хвърлят котва край Гибралтар, а други ще влязат в португалски пристанища. Военноморското командване на Кралството обяви, че корабите са на "обикновено, отдавна планирано плаване".

През последните седмици рязко нарасна напрежението между Лондон и Мадрид около Гибралтар, след като гибралтарските власти въведоха по-строги мерки за преминаване и започнаха да строят изкуствен риф близо до бреговете на британската отвъдморска територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна