Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще подкрепи мирно споразумение между израелци и палестинци

Снимка: БГНЕС

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле е в Близкия изток за срещи с ръководителите на израелската и палестинската делегации на мирните преговори. Той приветства възобновяването на диалога и заяви, че Германия ще има конструктивна и подкрепяща роля за постигане на всеобхватно мирно споразумение.

След срещата на Вестервеле с главния израелски преговарящ - израелския министър на правосъдието Ципи Ливни - германският министър изрази увереност, че ще бъдат преодолени затрудненията в преговорите, които трябва да бъдат възобновени в сряда в Йерусалим. Затрудненията са предизвикани от израелското решение за изграждането на израелски селища на Западния бряг.

Ливни призова ЕK да не се опитва да налага санкции срещу израелските организации в окупираните територии в опит да окаже натиск върху израелската страна на преговорите. Бъдещите граници на Израел и на Палестинската държава ще бъдат решени на масата на преговорите между израелските и палестински представители, а не от ЕC, подчерта тя.

Вестервеле се среща днес и с палестинския президент Махмуд Абас и министър-председателя Рами Хамдала, за да изрази германската подкрепа и на двете преговарящи страни и надеждата, че този път възобновяването на мирния процес ще доведе до установяването на траен мир в Близкия изток.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени