Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбелязва 13-ата годишнина от гибелта на екипажа на "Курск"

Снимка: БГНЕС

В Русия днес отбелязват 13-ата годишнина от гибелта на атомната подводница "Курск". Трагедията отне живота на 118 души. С възпоменателни церемонии в Петербург, Севастопол, Курск и други градове ще бъде почетена паметта на моряците, които загинаха в Баренцово море при катастрофата с една от най-модерните руски подводници по онова време.

Атомната подводница "Курск" потъна, докато участваше в учения, по време на които е трябвало бъдат изпробвани качествата на нови образци бойна техника. Според официалната версия причина за трагедията е експлозията на учебно торпедо, след което са се взривили боеприпасите в бойната торпедна част. 80% от 118-те подводничари са загинали веднага, а останалите няколко денонощия са се борили за живота си, напразно очаквайки помощ. 

Останките от подводницата бяха извадени през 2002-ра година и част от моряците бяха погребани. Трагедията с атомната подводница "Курск" стана само няколко месеца, след като Владимир Путин за първи път седна в президентското кресло. Още в началото на първия му мандат в Кремъл той започна да демонстрира военната мощ на Русия с паради и учения.

Експерти смятат, че участието на подводницата "Курск" в ученията и изпитанията в Баренцово море е било лошо планирано и тя е трябвало да извършва сложни маневри при дълбочина от едва 100 метра. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна