Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната продължителност на живота в България се е увеличила с малко над 2 години

Снимка: БГНЕС
За 10 години средната продължителност на живота в България се е увеличила с малко над 2 години. Средно българинът преживява 74 години, като жените живеят със 7 години по дълго от мъжете. Данните са от доклада за изпълнението на демографската стратегия през миналата година. 

Средната продължителност на живота в 27-те страни-членки от Европейския съюз е 80 години и 4 месеца. Най-дълго живеят италианците, испанците и французите - над 85 години, а най-малко в Литва, Латвия и България - между 73 и 74 години.

През 2012 година намалява преждевременната смъртност и достига 22,3%. Общо за ЕС 27-те показателя за преждевременната смъртност през 2009-та е около 20 процента по актуални данни.

През 2012 година в страната са починали 536 деца на възраст до 1 година, а коефициентът на детска смъртност е 7,8 на хиляда при 17 през 1997 година.

Най-много деца са починали в област Сливен - 16,6 на хиляда. По-висок от общия за страната е коефициентът на детската смъртност и в областите Монтана, Разград и Ямбол.

Независимо от положителната тенденция в намаляването на детската смъртност в България, тя продължава да е по-висока от тази в страните от Европейския съюз. Само в Румъния има по-висока стойност на показателя от този в нашата страна - 9,4 на хиляда. В повечето от страните в ЕС коефициентът е под 5 на хиляда.


По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна