Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва 52 години от издигането на Берлинската стена

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия отбелязва една мрачна годишнина. Навършват се 52 години от издигането на Берлинската стена, разделяла близо три десетилетия Берлин и превърнала се в символ на разделението по време на Студената война. Германски политици поднесоха венци на мемориала в памет на жертвите, загинали при преминаването на стената.

Кметът на Берлин Клаус Воверайт призова никога да не бъде забравено разделението на Германия и издигането на стената. Да не бъдат забравени жертвите на тоталитарната идеология и диктатура, за да не допускат следващите поколения отново да властва режим, потъпкващ човешките права и свободи.

В отбелязването на годишнината на издигането на стената участие взима и канцлерът Ангела Меркел, която се завърна в Берлин от лятната отпуска в италианските Алпи. Тя се появи на мемориалната церемония заедно със 100 гимназисти от Берлин и Бранденбург, пред които по-рано сутринта бе изнесла лекция за мрачната роля на Берлинската стена в германската история.

Стана традиция на този ден, 13-и август, различни германски политици да говорят пред младото поколение за мрачното наследство от периода на разделението на страната. Проведен бе и така нареченият "паметен маратон", 24 километра по протежение на изградената преди 52 години стена от берлинската метростанция "Хемсдорф" до Бранденбургската врата. 

По публикацията работи: Татяна Минчева - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени