Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийския градски съд започва делото срещу нападателя на Амхед Доган - Октай Енимехмедов

Снимка: БГНЕС

В разгара на съдебната ваканция в Софийския градски съд започва делото срещу нападателя на Амхед Доган - Октай Енимехмедов. 25-годишният бургазлия е обвинен в опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Октай Енимехмедов е в ареста от деня, в който насочи пистолет в главата на Доган по време на предаване на живо на конференция на ДПС. Кадърът, в който той прави три опита да простреля Ахмед Доган, неутрализирането му, първо от потенциалната му жертва, и малтретирането му от съпартийците на Доган, беше въртян хиляди пъти и придоби популярност и извън България. Прокуратурата първо го обвини в опит за убийство, после в закана за убийство и финално пак в опит за убийство. Заради публичността на стореното от Енимехмедов и заради експертиза, която каза, че засяклото газово оръжие е можело да убива, той е заплашен, ако съдът го признае за виновен, от затвор до 20 години. Признаването на вина може да осигури по-леко наказание на младия мъж, но от първия ден на задържането си и досега той е категоричен в отговора на въпроса съжалява ли:

Въобще не съжалявам. Когато се появят млади и умни хора, те просто са неудобни.

При последната си публична поява в столичната Съдебна палата Октай Енимехмедов се оплака, че иска да говори, но съдът не му разрешава:

Искам да кажа, че има политически натиск върху цялата държава от ДПС и БСП.

Присъствието на Ахмед Доган в съдебната зала днес е задължително, преди съдът да даде ход по същество на процеса. Пожизненият председател на ДПС трябва лично да заяви иска ли да участва в делото и ще търси ли финансова компенсация от Енимехмедов заради причинените болки и страдания.

Информация на Силвия Великова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна