Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебен изпълнител въведе ръководството на НСА във владение на жилищна сграда край Несебър

Протест на студенти в София през миналата година
Снимка: БГНЕС

След едночасови преговори частен съдебен изпълнител въведе ръководството на Националната спортна академия във владение на жилищна сграда до базата на академията край Несебър. В тридневен срок собствениците на апартаменти, предимно руски и английски граждани, както и четиримата собственици на терена, могат да обжалват съдебния акт. 

От днес НСА ще постави охрана на сградата и ще има свободен достъп до нея. Това предвижда процедурата, според изпълнителния лист за въвеждане във владение. 50 апартамента има в жилищния комплекс, седем от тях са продадени на руски семейства, а над 20 са собственост на английски граждани. Наталия Давидова, която преди две години е купила за 84 хиляди евро жилище в сградата, каза, че според съдебно решение на ВАС тя има всички документи за собственост и показа нотариалния акт за апартамента. Тя заяви категорично, че ще обжалва днешния съдебен акт и се закани да съди държавата в Страсбург.

В подкрепа на действията на НСА пред жилищната сграда се събраха близо 50 студенти и преподаватели. Те издигнаха плакати "В България има закони и базата е на студентите". Ректорът на университета доцент Пенчо Гешев заяви, че до 30-и септември няма да се предприемат никакви действия срещу частните собственици на апартаменти в спорната сграда, а след тази дата ръководството на висшето учебно заведение ще се съобрази с решението на съда.

Информация на Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна