Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков

Транспортният министър: Обвиненията към Божков са свързани с цялостната дейност на ИА "Автомобилна администрация"
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков е бил задържан при акция на МВР и ДАНС. Арестът е бил извършен вчера по обед в кабинета на Божков, съобщиха източници от МВР.

В офиса на БОРКОР са доведени 8 от задържаните общо 12 души - Валентин Божков и други служители на ДАИ. Сред тях е и секретарката на Божков.

Акцията е заради досъдебно производство за подкуп, образувано от СГП през юни. Става дума за голяма сума пари, дадени от частна фирма в ИА "Автомобилна администрация".

Според един от адвокатите - Иво Найденов, онези, които са правили претърсването, не са знаели какво търсят. Иначе, служителите на Агенцията съдействаха, каза Найденов.

Седем или осем души са задържани в София, останалите - в Благоевград и във Велико Търново.

На Валентин Божков е повдигнато обвинение в безстопанственост и е наложена мярка подписка, съобщи адвокатът му Христо Георгиев:

По член 219 ал.1 - това е неумишлена безстопанственост. Мярката му за неотклонение е "Подписка" и той беше освободен и си е отишъл. Обвинението е много неясно и бланкетно, както се изразиха и самите следователи. Въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, която ръководи. Нищо не е ясно по начина, по-който е формулирано това обвинение. Може би някой ден ще има по-конкретно обвинение и тогава ние ще предприемем някакви мерки за защита. Сега реално ние не можем да риализираме правото на защита, защото имаме обвинение, но сами разбирате, то е абсолютно формално.

Пред Българското национално радио министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че обвиненията към Валентин Божков са свързани с цялостната дейност на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация":

Главно за провеждане на изпити, издаване на лицензи. Не мога да ви дам подробности, тъй като прокуратурата и компетентните органи се занимават с този въпрос. Не мога да ви дам подробности, и аз очаквам такива. Надявам се в следващите няколко часа действително да получим картината, най-точно ще бъде утре да ви кажа, че ще имам такава

Папазов отговори на въпроса дали е бил информиран за предприетата информация така:

Ами доста сигнали имаше за корупционни схеми и в министерството, и в прокуратурата, повечето се дублираха. Зная, че компетентните органи работиха по тези сигнали, и това е, което мога да ви кажа

Според Папазов името на Валентин Божков не е било споменавано в тези сигнали, но там са били посочени други служители.

След ареста на директора на "Автомобилна администрация" ще възникнат проблеми за бранша, прогнозира пред "Хоризонт" Койчо Русев - председател Съюза на организациите в автомобилния транспорт и на Управителния съвет на Националната транспортна камара:

Това е един изключително неприятен случай, защото се отнася основно за автомобилния транспорт, и лошото е, че в момента, когато автомобилният транспорт има изключително големи проблеми, всъщност няма ръководство на автомобилната администрация.

Като имам предвид, днес понеже получих копие от обявлението, което е направил турският министерски съвет, свързано с новите такси на преминаващите и разтоварващите в турската страна чуждестранни превозвачи, мисля, че ще имаме проблеми, защото друго е да се води от титуляра, още повече, че той е човек, който е юрист и дълги години беше в Министерството на транспорта и отговаряше за нормативната база в автомобилния транспорт. Така че ще има проблеми, но в края на краищата онова, което са предприели органите, вероятно почива на някаква истина и нямаме основание да считаме, че е направено в ущърб на автомобилния транспорт.

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна