Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова за спиране на насилието в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган е призовал ООН и Арабската лига да спрат клането в Египет. Външният министър Ахмед Давутоглу провежда активна телефонна дипломация с редица страни, за да ги склони да съдействат за по-скорошно прекратяване на действията на армията срещу симпатизантите на сваления президент Мохамед Морси. Правителството и опозицията се обединиха срещу действията на египетските военни.

Турция е един от най-отявлените критици на военния преврат в Египет. Според Анкара трябва незабавно да бъдат прекратени насилията и да се даде възможност за провеждане на свободни и демократични избори. "Мюсюлмански братя" се счита за враг на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.

Същевременно Анкара обвинява редица западни държави, включително САЩ, че не са предприели достатъчно твърда позиция срещу египетските военни, а близки до консервативните среди граждански организации проведоха снощи в Истанбул голям протестен митинг срещу насилието на египетските военни.

Има провал на ислямския проект, ръководен от Турция, в целия регион, коментира в интервю за "Хоризонт" египетският журналист Мохамед ел Бакари.

Мисля, че проблемът е по-скоро в това, че има провал на ислямския проект в региона. Той се ръководи от Турция, а Египет е основната ос в него. Както каза Ердоган, има връщане на Османската империя в ново лице, затова и от Турция идва най-силната атака. 

Според него нещата не могат да се върнат назад, нещо, което са признали и Съединените щати.  

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна