Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствените организации в България - от независими до силно зависими

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Българският център за нестопанско право представя годишния Индекс за устойчивост на неправителствените организации. Програмният директор на Центъра Любен Панов съобщи, че индексът се прави за 16-а поредна година в 61 страни по света и измерва седем показателя. У нас се констатира слабо подобрение в неправителствения сектор през 2012-а спрямо 2011-а година.

Четири са областите, в които се работи най-активно и работят най-много организации: социалната сфера, образованието, културата и младежките въпроси. Най-малко 200 хиляди души са ангажирани в различни неправителствени организации, информира още Любен Панов:

Има подобрение и това се дължи в голяма степен и на приемане от МС на стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации в България. В момента не се работи по нито една от мерките, заложени в плана за изпълнение на стратегията. Основната причина за забавянето по дейностите бяха предсрочните избори. В момента България, както показва индексът, се намира по средата между устойчиви организации, независими и силно зависими. Има индикатори, които показват тревожни сигнали. Един такъв е финансовата устойчивост, това е един от двата индикатора, които се подобряват за миналата година, но въпреки това той е най-лошата ни оценка, защото все още неправителствените организации в България нямат устойчиви източници на финансиране, за да могат да бъдат и независими. Това не значи, че не трябва да има финансиране от държавата, дори напротив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна