Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският боен кораб "Уестминстър" пусна котва край Гибралтар

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският боен кораб "Уестминстър" пусна котва край Гибралтар ден след като испански рибари протестираха срещу издигнатия изкуствен бетонен риф от местните власти. Пристигането на "Уестминстър" в Гибралтар е всъщност част от дългосрочно разполагане на части на блританския флот в зоната на Средиземно море и Персийския залив, но това става в чувствителен момент за британско-испанските отношения.

Испанците твърдят, че поставените 70 бетонни блока пречат на техния улов, а от Гибралтар отговарят, че испанците нямат право да ловят риба в района. Испанското правителство обвини Гибралтар, че изгражда бетонния риф без необходимото одобрение и във води, които не му принадлежат. Мадрид допълва, че бетонното съоръжение, което е край западния край на летището на Гибралтар, е в нарушение на екологичните норми и застрашава испанската риболовна индустрия.

От Лондон обаче заявиха, че точно напротив, те се опитват да създават благоприятни условия за морски живот и от своя страна обвиняват Испания, че нарушава правилата за свободно придвижване в ЕС. Испания отдавна спъва суверенитета на Великобритания върху Гибралтар, който Лондон управлява от 1713-а година.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени