Специализираните стопанства, в които се отглеждат зеленчуци, са под 7 на сто от всички земеделските стопанства у нас. Това обявиха от Селскостопанската академия. Обработваемата земя в сектора е намаляла с 3 милиона декара през последните години.
Спадът в производството на зеленчуци е вследствие на редица негативни фактори - преобладават дребните стопанства, близо 70% от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 декара. Малките стопанства трудно се адаптират към пазара, защото не могат да отговорят на стандартите за качество.
От друга страна, големите преработвателни предприятия работят основно с евтини вносни концентрати. Зеленчуците са около 15% от общата селскостопанска продукция и по-голяма част от тях се реализират на вътрешния пазар. Изключение прави биологичното производство, като 90 на сто от биодоматите се продават на европейските пазари и само 10% у нас.